tisdag 30 december 2014

Rom 1 december Vatikanen och Sankt Petrus kyrkan

 Idag var det dags för att ta itu med Vatikanen och Sankt Petrus kyrkan invändigt. Först frukost. Vi hamnade precis i närheten av Vatikanen och det märktes då det var många nunnor och munkar som passerade förbi. Ett bra frukostställe var det i alla fall.



Dags att beträda helig mark! In i Vatikanområdet och sen hoppa in i kön för in här skulle vi i alla fall. Det visade sig gå fort in genom säkerhetsspärren sen kunde man gå fritt. Inget inträde till själva Sankt Petrus kyrkan, det som tog tid och var kö var som sagt var säkerhetskontrollen. Ville man däremot upp i kupolen på kyrkan så kostade det en slant beroende på om man ville gå ALLA trappsteg eller om man tog hissen en bit.




Hmmmm skulle man bikta sig? Puhhhh behövde inte utsättas för detta då det inte fanns någon präst i närheten tack och lov. 

  
Vakterna såg ut som pajaser med sina pyjamaskläder. Kändes inte som om man skulle ha full respekt men jag antar att de kunde sin sak.




När vi stod här nere och spanade upp i taket så hade nog ingen av oss en tanke på att vi snart skulle ha tagit oss med hissens hjälp ända upp till översta guldringen för att sen gå ut på taket och vidare uppför en trappa till toppen av kupolen. Rätt så mäktigt och skrämmande. 



Nu har vi kommit upp några våningar och vi visste inte nu hur mycket mer som var kvar och vilken klättring det skulle innebära.
Bilderna får tala sitt eget språk hur högt upp vi var. 












Trapporna blev smalare och smalare ju högre upp vi kom. En del kom inte upp utan fick vända och gå tillbaka. 

Foto: Rebecha Ramström
Lånad bild av Rebecha som gjorde en samlingsbild på hur trångt det var i trapporna.

En underbar mäktig känsla att ha fått chansen att stå här uppe i kupolen med den historiska utsikten.

Jaha herr mås ville hälsa på idag också...........



När man står här uppe bland statyerna på taket så är de minsann inte så små som de ser ut att vara när man är nere på gatan. 









2 av änglarna i Sankt Petrus kyrkan. 

 Mysiga goa marmorfötter.

Vad hände efter besöket inne i kyrkan? Det kommer i nästa blogg inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar