Vi gick sen till samlingsplatsen för den guidade ölturen där vi skulle få bevista följande:
Ölturen startar med besök på en värdshus där guiden håller ett litet föredrag om det framstående tjeckiska ölet. Du får höra om de tjeckiska öltraditionerna, varför är tjeckerna det mest öldrickande folk i världen och om städerna Plzen och Budejovice, där det bryggs några av de bästa öl i världen. Under föredraget avsmakar vi tjeckiskt mörkt eller ljust öl.
Därefter går vi till restaurangen Potrefena Husa som är ett ställe där man serverar öl som bryggs på det lokala bryggeriet Staropramen. Här kan du avsmaka 3 sorters öl från Staropramen (ett ljust och mörkt Staropramen och Granat, halvmörkt specialöl). Under avsmakningen förklarar guiden hur ölet bryggs på Staropramen samt berättar bryggeriets historia.
Därefter tar vi spårvagnen - till en pub där du kan smaka ett mycket speciell men riktigt god öl, enligt mångas mening Tjeckiens bästa öl.
Aftonen avslutas i närheten på en restaurang med eget mikrobryggeri, där man kan se öppna jäskar med det bubblande skummet. På restaurangen serveras kring kl.19:30 en god tjeckisk middag som också inkluderar fri förbrukning av det färskbryggda mörka eller ljusa öl. Föredrar man på denna tur vin eller vatten, är det också möjligt.
Då har vi alltså hamnat på första stoppet med lite öl och historia bakom det. Lovar att det är INTE jag som dricker det mörka på dessa bilder. Ljust öl ska det vara för min del.
Tycker ju ändå att det var trevligast att få dricka ölen ur rätt anpassade glas hela tiden. Synd att man inte fick ta med sig glasen hem från varje ställe. DET hade varit uppskattat.
Den här mannen fanns med på många av mina bilder från resan. Trevligt sällskap! Tack för den här julklappen lover!
Här är gänget som hade sällskap under 5 timmar. Guiden kom egentligen från Danmark men bodde nu i Prag med familj. 2 st kom från Boden och 2 från Malmö.
Alla dessa glasunderlägg är väldigt viktiga fick vi veta under guidturen. Finns inte ett ställe i Prag som INTE lägger underlägg under glasen.
Nu har vi kommit till den sista puben där vi ska äta mat och dessutom få genomgång hur ett minibryggeri går till.
Här är en karta på puben vi är på. Som ni ser så är den inte liten direkt. Man kan faktiskt gå vilse inne på pubarna. De ser små ut från början och sen visar det sig att de har flera våningar och att man går djupt i i flera små rum mm.
Ja som ni ser så är det inte lite mats om serveras. Jösses, man gick inte hungrig härifrån i alla fall. Mycket tjeckisk mat och det mesta var helt okey att äta. Mycket rödkål mm.
Här är vi nere i källaren och inne i jäsrummet. Det luktade jäst men inte så farligt som jag trodde det skulle vara.
Vi var stamgäster vid bordet i alla fall. Kanske inte var vi personligen men vår underbara guide från Danmark hade stamgästkort.
Vi fick avsluta med Tjeckiens Absint. Hmmmm..... gick ner men inte så jättegott.
Det här är turen vi gick för att komma till alla pubar. Sen tog mitt batteri slut så jag fick inte med hemvägen.
Här är det uppmätt till ca 1, 24 km och vi hade nog 1,5 km tillbaka sen till hotellet.
Trevlig kväll med massor av nyttig information om hur man lever i Tjeckien.
Efter detta blev det kudden, det lovar jag!
Hej
SvaraRaderaVem arrangerade ölturen?
är den värd att ta?
hur mycket kostade den?
Med vänliga hälsningar
Annika
annika@sydell-petersson.se